• Slika_01.jpg
  • Slika_02.jpg
  • Slika_03.jpg
  • Slika_04.jpg
  • Slika_05.jpg
  • Slika_06.jpg

MATIČNI MLEČEK - eliksir za dolgo življenje

V našem čebelarstvu pridelujemo svež matični mleček nekje od konca aprila ali začetka maja pa tja do konca avgusta, pač odvisno od razmer v naravi.

In kaj sploh je matični mleček?
To je gosta lepljiva snov bele do bledo rumenkaste barve, rahlo pekočega in nekoliko sladkastega okusa, ki jo izločajo žleze mladih čebel med 5 in 12 dnevom starosti. Z njim hranijo matico od izleganja iz jajčeca pa do njene smrti. Po raziskavah gre za multivitaminski proizvod z komplicirano sestavo ki poleg vode(okoli 66%) vsebuje še približno 15% sladkorjev v različnih oblikah ter 13% beljakovin- večin le teh pa sestavljajo aminokisline potrebne za nemoteno delovanje človeškega organizma. Vsebuje številne vitamine, med njimi vse vitamine skupine B, dokazano pa je, da je matični mleček najbogatejši z pantotensko kislino – vitamin B5 (1 gram mlečka vsebuje kar 89mg pantotenske kisline), snovjo ki je zelo pomembna za celično presnovo ter za normalno delovanje nadledvične žleze.

Vsebuje tudi veliko mineralnih snovi in elementov v sledeh-kalcij, baker, železo, fosfor,… ,torej elementov bistvenih za številne kemične reakcije ki urejajo presnovo. Poleg tega so ugotovili tudi navzočnost drugih snovi, na primer snov ki zavira razvoj bakterij in deluje antibiotično (10-hidroksi-transdecenska kislina), hormonske snovi, snov ki kot se zdi pospešuje rast in še nekatere neraziskane snov ki so vzrok za raznovrstne in presenetljive lastnosti matičnega mlečka.

Dokazana je terapijska vrednost pri ugodnem delovanju na prebavo, regulaciji delovanja žlez z notranjim izločanjem, pri klimakterijskih težavah, menedžerskih boleznih, depresijah, slabi zbranosti, diabetesu, arterosklerozi, slabi kondiciji ipd.