• Slika_01.jpg
  • Slika_02.jpg
  • Slika_03.jpg
  • Slika_04.jpg
  • Slika_05.jpg
  • Slika_06.jpg

MED

Ko čebela prinese medičino v panj, že deloma predelano medičino odda panjskim čebelam,katerih naloga je da sprejemajo in shranjujejo medičino. Te in pa tudi panjske čebele dodajajo medičini izločke nekaterih svojih žlez, ki povzročijo pretvorbo sladkorjev in drugih ogljikovih hidratov venostavne sladkorje-predvsem glukozo in fruktozo. Čebele nato med odlagajo v satje, kjer še naprej dozoreva in se končno spremeni v med. popolnoma zrel med čebele pokrijejo z voščenimi pokrovci.Vsak med je sladek, ker so sladkorji najvčji del vsakega medu. Druge sestavine, ki jih med vsebuje v manjših količinah pa povzročijo razlike med vrstami medu.

V našem čebelarstvu vsako leto pridelamo tudi nekaj meda v satju, v posebnih posodicah v katere čebele zgradijo satje in ga napolnijo z medom. Glede na našo lokacijo in ker čebel ne prevažamo, pridelamo predvsem gozdne vrste medu, glavno pašo pa nam predstavlja kostanj

CVETNI PRAH

Cvetni prah vsebuje okrog 25% beljakovin, najman 18 aminokislin,veliko vitaminov, skoraj 30 vrst mineralov, encime, koristne maščobne kisline, sladkorje, antibiotične snovi ter druge, kot pri matičnem mlečku še neraziskane snovi. Zaradi dokazanih lastnosti je izvrsten dodatek prehrani pri vegetarjanskem načinu prehranjevanja ali shujševalnih dietah, pomaga pa tudi pri zdravljenju številnih drugih obolenj.

Cvetni prah spodbuja nastajanje rdečih in belih krvničk in hemoglobina, pomaga imunskemu sistemu, poleg tega pa ima antibiotično moč s posebnim učinkom na črevesne bacile

PROPOLIS

Propolis je sestavljen iz različnih rastlinskih smol ki jim čebele dodajo še izločke svojih žlez slinavk, rudninske snovi in vitamine.Vsebuje prek 200 različnih substanc, vsebnost pa je odvisna od letnega časa in geografske lege, zato je za propolis nemogoče postaviti natančne standarde, saj si nista enaki niti dve vrsti.

Propolis deluje proti bakterijam glivicam in virusom. Priporoča se za zdravljenje okužb v ustih, grlu in dihalnih poteh, deluje tudi proti navadnemu herpesu, hitro ozdravi manjše rane in še mnogo drugih težav.